Administrar

Obrint finestres a la història

Setmanari il·lustrat La Roqueta (1887 -1902)

jamasca66 | 27 Abril, 2011 06:39 | latafanera.cat meneame.net facebook.com twitter.com

La Roqueta va ser una publicació setmanal escrita en català (escrit de forma fonètica i abans de la normalització de Pompeu Fabra) fundada a l'any 1887 per Miquels dels Sants Oliver, posteriorment va ser dirigida per Pere d'Alcantara Penya.

Durant el segle XIX, es comencen a publicar revistes en català, com La Renaixensa, Lo Gay Saber, El Calendari Català i La Ilustració Catalana, a Catalunya, i La Roqueta i L’Ignorància, a Mallorca. En una primera etapa (1887) aconseguí la col·laboració de la majoria de poetes i escriptors mallorquins del moment. La segona etapa va durar poc i es va donar durant l'any 1889; la tercera etapa va comprendre tres anys (1898 al 1901); i una quarta, i darrera, l'any 1902. La Biblioteca Digital de Premsa Històrica ens ofereix 24 números corresponents a 1902. 

Era un setmanari costumista i va ser una de les primeres revistes il·lustrades de Mallorca, on es podien trobar gravats i fotografies. Algunes de les portades mostraven quadres i dibuixos d'importants pintors del moment com:

Antoni Gelabert
 
 
Vicenç Furió 
 
 
Joaquim Mir
 
 
Rafel Llinas
 
 
Santiago Rusinyol
 
 
També trobau portades d'autor desconeguts però de gran qualitat
 
 

Comentaris

Afegeix un comentari
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS