Administrar

Obrint finestres a la hist˛ria

El funicular que mai va existir

jamasca66 | 24 Maig, 2011 19:05 | latafanera.cat meneame.net facebook.com twitter.com

El darrer dia de març de 1934, l'enginyer Antoni Parietti Coll (Palma 1899 - 1979) va presentar en el Teatre Principal de Palma un projecte innovador i que contava amb un gran acceptació popular: la construcció d'un funicular al Puig Major.

Antonio Parietti. Font  

Va projectar, entre altres, les carreteres de Cura, Formentor i sa Calobra. A part del seu treball tècnic, Parietti també tenia inquietuds culturals. Era membre fundador del Cercle de Belles Arts i de l'Orquestra Simfònica. La idea del funicular la va tenir durant les obres de la carretera de Sa Calobra a l'any 1928. La descripció del projecte la fa el mateix Parietti en la revista mensual "La nostra terra" nº 79 de juliol de 1934.

 
Projecte del funicular. Font

 L'objectiu del funicular no era altre que facilitar l'accés cap a una zona verge (llavors no existia la carretera actual que puja fins al cim del puig Major) i potenciar una nova manera de fer turisme. Segons el seu autor, de la construcció del funicular aeri es podrien derivar tot un seguit d'actuacions posteriors com les que descriu:

L'obra tenia un cost total de dos milions de pessetes i que va ser acceptat per l'empresa alemanya Bleichord-Zueg.

La Societat Anònima que havia de gestionar el funicular fins i tot havia tret a la venda accions com la que es mostra.

Font

El juny de 1936 començaren les obres de la plataforma inferior de Cals Reis.

Plataforma de Cals Reis. Font

Les obres varen ser interrompudes per l'esclat de la Guerra Civil. Posteriorment la Segona Guerra Mundial va suposar l'embargament dels subministraments metàl.lics que havia de remetre la firma alemanya Bleichord-Zueg. Aquests fets van suposar que el projecte quedàs a l'oblit.

Parietti no es va rendir i va tornar a proposar la construcció del seu funicular, però els costos s'havien disparat, augmentat en un 1400 per cent. El projecte ja no era rendible i definitivament es va abandonar la idea. No obstant, l'enginyer seguia amb la idea de facilitar l'accés públic al Puig Major, per això en els anys 50 va plantejar la possibilitat de construir una carretera de peatge fins al cim, projecte que va ser aprovat. Però novament, la mala sort va acompanyar a Parietti, ja que el Govern espanyol va donar el vistiplau per a la construcció d'una instal.lació militar dels Estats Units.

Font | Ultima Hora, Diario de Mallorca i Balears

Comentaris

  1. Re: El funicular que mai va existir

    Caray!! Ya es casualidad, no sabia de esta historia hasta hace dos dias que me lo comentaba un profesor de escuela. Pensando a ver si encontraba algo para una proxima entrada veo que ya habia informaciˇn y que ya la has reunido en unos cuantos enlaces. Magnifico!

    Lorenzo. | 25/05/2011, 13:28
Afegeix un comentari
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS