Administrar

Obrint finestres a la hist˛ria

El presoner que va entrar voluntÓriament a Auschwitz

jamasca66 | 10 Juny, 2011 05:18 | latafanera.cat meneame.net facebook.com twitter.com

Resulta difícil pensar que una persona va entrar voluntàriament com a presoner al camp de concentració nazi d'Auschwitz. Pareix increïble, però això va succeir.

Tota la història va començar el 19 de setembre de 1940, quan Witold Pilecki, un oficial de la resistència polonesa es va afegir voluntàriament a un grup de presoners, els qual varen ser enviats al camp de concentració nazi d'Auschwitz. Sota el nom fals de Tomasz Serafiski, el seu objectiu era subministrar informació a les tropes aliades dels camps de concentració i organitzar grups de resistència dins el propi camp.

Witold_Pilecki_1

Pilecki va néixer el 13 de maig de 1901 a Rússia, dins una família amb unes arrels revolucionaries. Es va allistar a l'exercit i va lluitar contra els nazis durant la invasió de Polònia. Va ser un dels fundadors de l'Exèrcit Secret Polonès. Quan Pilecki va entrar a Auschwitz com a presoner, va muntar junt amb altres oficials i presoners la Unió Clandestina d'Organitzacions Militars (Związek Organizacji Wojskowych, ZOW).

El ZOW tenia com objectiu proporcionar notícies del que passava fora del camp, distribuir aliment i roba addicionals als membres, instal·lar xarxes de intel·ligència i entrenar a grups per assumir el control del camp, en cas d'atacs de les tropes aliades. A partir de 1941, Pilecki va començar a enviar el seus informes a l'exercit britànic, via la resistència polonesa. Aquests informes varen ser de gran importància ja que el món pensava que Auschwitz era simplement un camp d'internament. Pilecki esperava que davant el seus informes, que parlaven de la tortura i mort de milions de presoners, les tropes poloneses i aliades iniciassin un pla d'atac dels camps. Però abans de 1943, Pilecki va ser conscient que no existia cap pla d'atac per part de les tropes aliades.

Fotos de Pilecki a Auschwitz

Mentre tant, la Gestapo intentava descobrir les identitats de les persones que formaven aquesta organització secreta de Pilecki i i fins i tot va arribar a matar alguns dels seus membres. Davant el poc ressò dels seus informes, Pilecki va decidir escapar del camp amb l'esperança de convèncer personalment als líders de la resistència polonesa de la necessitat d'emprendre un atac contra els camps de concentració. Pilecki i dos membres de la seva organització varen escapar d'Auschwitz.

El 25 d'agost de 1943, Pilecki va arribar a Varsòvia amb la intenció de promoure un atac a Auschwitz, però l'exercit polonès no tenia força suficient per atacar el camp, sense l'ajuda aliada. Els informes de Pilecki (on les atrocitats que s'explicaven eren considerades una exageració per part dels anglesos) i el fet que l'atac del camp de concentració era molt arriscat, varen fer que el anhelat atac no es portés a terme. Una vegada acabada la guerra, amb Polònia sota el control de la Unió Soviètica, Pilecki va començar a recollir informació de les atrocitats soviètiques, les execucions i empresonament del dissidents. Va ser acusat de diferents delictes i finalment el 25 de maig de1948 l'executaren Varsòvia.

Fitxa policial de Pilecki abans de la seva execució

Fins 1989, la informació sobre els seus fets i coratge va ser censurada per part del règim comunista de Polònia. Al 1995, va rebre la medalla al mèrit de Polònia.

Font: Wikipedia i Finding Dulcinea

Comentaris

 1. molt interessant

  una gran hist˛ria i una gran llišˇ... llÓstima que no poguÚs escapar dels soviŔtics tal com ho va fer dels nazis a Auschwitz (per cert, com s'ho va fer?)

  Joan | 10/06/2011, 06:44
 2. Re: El presoner que va entrar voluntÓriament a Auschwitz

  Cert Joan. Una bona llišˇ en mals temps. Respecte a deixar-se capturar, no ho sÚ en concret, per˛ suposo que convertir-se en presoner dels nazis era una tasca fÓcil.

  Jaume | 14/06/2011, 07:05
 3. Re:Re

  em referia a com s'ho va fer per escapar d'Auschwitz!

  (Felicitats pel blog, per cert)

  Joan | 14/06/2011, 21:34
 4. Re: El presoner que va entrar voluntÓriament a Auschwitz

  Doncs ni idea Joan, no sÚ com va escapar. grÓcies per la felicitaciˇ

  Jaume | 15/06/2011, 10:34
Afegeix un comentari
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS