Administrar

Obrint finestres a la hist˛ria

Vaixells moguts per cavalls

jamasca66 | 16 Juny, 2011 06:50 | latafanera.cat meneame.net facebook.com twitter.com

L'home ha utilitzat les embarcacions des de fa milers d'anys. Fa més de 10.000 anys, l'home ja utilitzava els troncs d'arbres, degudament tallats, com a medi de transport a l'aigua. Durant segles, la força humana i la força eòlica han estat les principals formes de moure una nau.

Però al llarg de la història, també hi ha hagut vaixells moguts per altres forces com per exemple la d'animals domèstics com els cavalls o bous. Al Rebus Bellicis, un tractat escrit en el segle IV o V d.C. sobre les armes de guerra utilitzades a l'imperi romà, es descriu un vaixell de guerra mogut per bous. El sistema consistia en que els bous, agrupats per jous, feien moure unes rodes de pales.

De_Rebus_Bellicis,_XVth_Century_Miniature

Dibuix del segle XV on es pot veure un vaixell mogut per bous, descrit al Rebus Bellicis

No va ser fins els segles XVII i XVIII, quan es va utilitzar un altre animal per moure els vaixells: els cavalls. Diversos inventors europeus, concretament el Comte francès de Saxe a l'any 1730, varen dissenyar vaixells moguts per cavalls. L'invent no va tenir massa èxit a Europa

slide 05

Model de vaixell mogut per cavalls inventat a Europa

Per creuar el rius i llacs d'Amèrica, els vaixells amb veles no eren massa fiables (depenien de la força i direcció del vent) i els vaixells de rems suposaven molt d'esforç humà. Es necessitava un vaixell amb una forma de propulsió barata. L'invent va arribar al 1814 a Nova York, quan els ferries varen començar a utilitzar cavalls per moure'ls. El problema és que el cavalls necessitaven un cercle molt gran per moure's (ho feien al voltant d'un pal central, el qual amb el seu moviment movia el mecanisme de propulsió) i per tant els ferries varen agafar la forma d'un catamaran

slide 07

Vaixell tipus catamaran mogut per cavalls

La solució va arribar al 1817, quan es va pensar que els cavalls en lloc de moure's en cercles per propulsar el vaixell, ho farien de fer de forma que el cavall caminés sobre una mena de cinta que a la vegada mouria unes pales situades en els laterals del vaixell.

81-giant-horsepoweredferryboat

Vaixell amb pales laterals

Aquest nou model de vaixell va ser molt utilitzat per creuar diversos rius i llacs dels Estats Units al ( riu Ohio, Mississipi, els Grans Llacs i diversos rius i llacs de nord-est del país). Eren independents de la direcció i la força del vent, eren barats, no hi havia risc de explosions com tenien els vaixells de vapor, i eren relativament ràpids ( hi havia vaixells amb 6 cavalls que podien arribar a velocitats de 6 milles per hora).

slide 17

Cartell d'un ferri de cavalls, l'"Eclipse"

A principis del segle XX, aquest tipus de vaixells ja no s'utilitzaven i varen ser substituits pels vaixells de vapor. A diversos llocs es poden veure restes d'aquests vaixells com al llac Champlain.

Fonts: Wikipedia, Hoofbeats Over the Water, Shipwreck World

Comentaris

  1. Re: Vaixells moguts per cavalls

    Buena y curiosa entrada amigo.
    Por cierto, de no publicar nada a sacar una casÝ una diaria. ;-)

    lorenzo | 16/06/2011, 07:37
Afegeix un comentari
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS