Administrar

Obrint finestres a la hist˛ria

Usant el guepard

jamasca66 | 17 Juny, 2011 06:59 | latafanera.cat meneame.net facebook.com twitter.com

Estam acostumats a veure com diferents animals ajuden a l'home durant les seves caceres, com per exemple els cans, falcons i altres rapinyaires. Però llegint La jirafa de los Medici, un llibre de Marina Belozerskaya molt interessant i ben documentat, vaig saber que els guepards també s'havien utilitzat durant les caceres.

El guepard (Acinonyx jubatus) és membre de la família dels felins. Actualment és troba a Àfrica i el sud-oest d'Àsia. Té 6 subespècies repartides per aquestes àrees. Una de les subespècies més amenaçades i utilitzades per a la caça és el guepard asiàtic (Acinonyx jubatus venaticus). Aquest subespècie es troba principalment a Iran. Antigament també vivia a Aràbia, Índia, Afganistan i altres països del sud-est asiàtic. Actualment viuen sols entre 70 i 100 guepards asiàtics. Té l'honor de ser l'animal més ràpid de la terra, arribant a velocitats de 112 km/h, i la seva acceleració és increïble: de 0 - 100 km/h en 3.5 segons, més ràpid que el Mercedes-Benz SLR McLaren, el Lamborghini Murciélago i el F/A-18 Hornet. Viu a zones obertes, com deserts o planures i la seva dieta es basa en els antilops i animals semblants.

Els antics egipcis utilitzaven els guepards com animals de companyia i de caça. Per utilitzar-los con animal de caça, es capturaven quan eren adults, i quan ja havien estat ensenyats a caçar per les seves mares. Durant les caceres, els guepards eren transportats en carros o la gropa de cavalls, i anaven encaputxats. Els cans eren els encarregats de fer sortir la pressa, un cop que aquesta sortia, els guepards eren alliberats de les seves corretges i donaven caça a la pressa (antilops, gaseles, etc.).


Escena de caça amb guepards a l'Índia

En el llibre: "The End of Trail: The Cheetah in India", on es fa un repàs de la història dels guepards a l'Índia des de temps prehistòrics fins a a l'actualitat, té un capítol dedicat exclusivament a la captura, domesticació i entrenament dels guepards per a la caça. Les imatges que es mostren a continuació mostren una mica el seu procés d'entrenament.

 


Captura del guepard

Alimentació

Cuidant el guepard

Una idea del seu ús la dona el fet que Akbar el Gran, un emperador mogol, tenia 1.000 guepards per a les seves caceres.

Escena de caça amb guepards d'Akbar el Gran

Aquesta afició per tenir felins, i en concret guepards, també va arribar a Europa. Quadres de segles passats ens mostren alguns dels usos que es donaven als guepards que eren enviats a Europa. Per exemple, en un quadre de George Stubbs es mostra un guepard , en una escena de caça, i que va regalar el governador de Madràs al rei George III.

Quadre de George Stubbs

També hi alguns quadres on es veu els guepards entrenats com animals de caça. Per exemple, en un quadre fet per Marquis Wellesley es veu un guepard, amb els ulls tapats per evitar distraccions, preparat per a la cacera. Lògicament, els guepards a Europa eren entrenats per caçar animals propis del continent com llebres, conills, cérvols, etc.

Quadre de Marquis Wellesley (1800)

Font: Wikipedia, Wikipedia, Felidae

Comentaris

Afegeix un comentari
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS