Administrar

Obrint finestres a la hist˛ria

La primera cervesa mallorquina

jamasca66 | 30 Juny, 2011 18:23 | latafanera.cat meneame.net facebook.com twitter.com

Mallorca no té tradició cervesera, però des de principis del segle XX es va iniciar la seva fabricació a l'illa. Els primers foren l'empresa Roca y Cía que fundaren a l'any 1905 una fàbrica de cervesa a Palma. Posteriorment en 1920 fou venuda a Pedro Buades, que la va mantenir fins 1924, quan es funda la fàbrica de cervezas Rosa Blanca, el primer intent seriós de produir una cervesa autòctona.
 
 
La Rosa Blanca SA estava ubicada al carrer de la Protectora, dins el casc urbà de Palma, fou l’única productora illenca fins a l’arribada de Pripps Española SA a la dècada dels 60, coincidint amb l'inici del turisme de masses. 
 

Es dedicava a la producció de cervesa en envàs de tipus familiar. La demanda d'aquesta beguda va créixer lentament, fins la dècada dels 40 on l'increment de vendes va ser notable afavorit també per l'arribada del turisme. Aquesta empresa, que bàsicament comercialitzava la producció de botelles de litre, entrà en la dècada de 1960 en una etapa problemàtica lligada, d’una part, amb el lloc de la seva ubicació en el centre de la ciutat i, de l’altra, amb la impossibilitat d’ampliació, renovació i adaptació de nova tecnologia del sector per problemes de capitalització.
 
Per les dificultats de viabilitat econòmica de Rosa Blanca SA, el mes de setembre de 1969 s’iniciaren converses per a una possible fusió amb la societat Pripps Española SA, que culminaren positivament el setembre de 1971 amb l’acord de compra de l’empresa La Rosa Blanca SA, amb plantilla, flota de vehicles i part de la maquinària, per l’empresa Pripps Española SA.

L'empresa Pripps, amb una visió de futur respecte a les perspectives de l’augment del consum de cervesa lligat a la demanda del turisme, s’instal·là a Son Molines, als voltants de Palma, un indret amb bona situació respecte a la xarxa de carreteres per a la distribució del producte cerveser.

 
 
 
La nova empresa cervesera va treure al mercat noves marques d'aquesta beguda i nous formats, fet que es lliga ja específicament amb la consolidació del turisme anglès i alemany, que demanava cada vegada més establiments de begudes on es consumia generalment cervesa. La cervesa Rosa Blanca es va continuar fabricant per part de Pripps.
 
 
 
Un dels trets característics de Rosa Blanca es que se venia en envasos d'un litre, i per tant apta pel seu consum familiar (infants inclosos) com indica aquesta anunci.
 
 
Per cert, si algú es queda amb ganes de recordar el gust d'aquesta cervesa, a Ebay (ja està venuda) podeu aconseguir una Rosa Banca de litre plena (i esbravada?) !!!

Comentaris

 1. Re: La primera cervesa mallorquina

  Que buena entrada Jaume.
  En casa la cerveza que bebiamos era Ústa, y la mezclabamos con la gaseosa "La Delecta" creo que se llamaba.
  En aquella epoca te traÝan las cajas de naranjada y pi˝a a tu casa.
  Que tiempos!...

  Llorenš | 01/07/2011, 07:54
 2. Re: La primera cervesa mallorquina

  Interessant reportatge. Enhorabona.

  jordibayona.com | 01/07/2011, 09:03
 3. Re: La primera cervesa mallorquina

  GrÓcies Jordi i Llorenš.

  La veritat Ús que a casa no erem massa cervesers, o sigui que no puc opinar molt sobre si era bona o no. Era mÚs de pinya i el sif˛n

  Jaume | 01/07/2011, 15:29
Afegeix un comentari
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS