Administrar

Obrint finestres a la hist˛ria

La monja i el tinent de Dragons

jamasca66 | 03 Agost, 2011 14:09 | latafanera.cat meneame.net facebook.com twitter.com

Avui vos vull explicar una tràgica història d'amor que va tenir lloc a Palma a l'any 1741. Una història que va tenir per protagonistes a Elisabeth i Manuel, una monja i un tinent de Dragons. La ciutat d'aquella època, era una ciutat petita i envoltada per unes murades, tal com podem apreciar al plànol de Juan Ballester de 1760.

Ella era Elisabet Font dels Olors i Penyafort, una jove de 22 anys de família noble, que havia ingressat en el desaparegut convent de la Misericòrdia de Palma, que estava situat en el cantó del carrer de les Monges i Sant Bartomeu. Tal com passava amb moltes dones joves, la manca de dot o el desacord amb les imposicions matrimonials del pare, les obligava a ingressar en un convent i seguir la vida religiosa sense cap vocació.


Detall de la situació del convent de la Misericòrdia, en el plànol de Juan Ballester.

L'altre protagonista és Manuel Bustillos, de 30 anys, casat, amb dos fills i tinent del regiment de Dragons d'Oran. Els Dragons eren un cos de l'exercit, que va sorgir a mitajans del XVI i va desapareixar a principis del XIX. Cambatien com a cavalleria.

 Esquadrons de Dragons de diversos regiments espanyols. Font

No sabem com, però els dos es varen enamorar i varen decidir fugar-se per poder estar junts. El dia 6 d'agost de 1741, de matinada, ella es va despenjar des de l'esglèsia del convent amb una corda, va deixar els seus hàbits i vestida d'home va escapar per la porta amb el tinent Bustillos. Amb passaports falsos es varen embarcar en un vaixell francès que anava cap Almeria. 

La superiora del convent descobreix la fuga. Avisa al bisbe, el prelat al capità general i aquest a un heroi de la marina: el capità Antoni Barceló. El Capità Antoni arma el xabec El Lleó i inicia la cacera.

Tres dies després els fugitus van ser descoberts en les proximitats del port de Cartagena. Els amants són arrestats i embarcats al vaixell mallorquí. El 16 arriben a Palma. Ella és castigada per l'autoritat religiosa. Enclaustrada de per vida a la seva comunitat, ocuparà sempre l'últim lloc de la congregació. Haurà dejunar a pa i aigua dos dies cada setmana.

Ell corre pitjor sort. Un consell de guerra el condemna a mort. La sentència es compleix al Born el 4 de maig de 1742. Mor decapitat "per un mecanisme que es va dir inventat pel mateix reu". Una guillotina a Palma 40 anys abans que fos popularitzada per la Revolució Francesa?

Sor Elisabet també va morir just un 4 de maig, però 40 anys després que el seu enamorat.

Per acabar, un poema de Tomàs Aguiló dedicat al tinent Bustillos.


Aquesta trista història la vaig llegir en el llibre Palma a peu de Miquel Ferra. També la podeu llegir en un article de La Vanguardia i en el Diario de Mallorca.

 

Comentaris

  1. principi de la hist˛ria

    En Manuel era capitÓ de dragons a Capdepera, en aquells moments important per a controlar als anglesos de Menorca. Na Elisabeth vivia a una possessiˇ dels voltants i Ús varen conŔixer. Els rumors de la gent varen fer que la famÝlia de la dona optÚs per fer-la monja a Palma

    guiem | 30/11/2012, 07:46
Afegeix un comentari
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS