Administrar

Obrint finestres a la història

Souvenirs d'un voyage d'art à l'île de Majorque (1839)

jamasca66 | 08 Agost, 2011 19:37 | latafanera.cat meneame.net facebook.com twitter.com

Jean-Joseph-Bonaventure Laurens (Carpentràs, 1801 — Montpeller, 1890) era un dibuixant, escriptor i músic provençal. També s'havia dedicat a viatjar i havia col·laborat amb el viatger romàntic romàntic Isidore Justin Séverin, anomenat Baró Taylor.

A la tardor de 1839, el 22 de setembre, va arribar a Mallorca amb el vapor "Mallorquín"procedent de Barcelona. Va estar a l'illa fins el 9 d'octubre, visitant Palma i altres pobles de Mallorca, com Sóller i Valldemossa. Com a resultat d'aquesta visita va escriure el llibre "Souvenirs d'un voyage d'art à l'île de Majorque (1839)". En el seu llibre descriu Barcelona, la ciutat de sortida del seu viatge, i sobre tot el text està centrat en la descripció de Palma, diverses esglésies de la ciutat, la Seu, La Llonja, Bellver i pobles com Sóller i Valldemossa. També narra les costums de l'illa i té un capítol dedicat a la música.

 El llibre està il·lustrat amb 55 magnífiques litografies. Les dedicades a Palma les podeu veure en aquest post. El llibre es publica simultániament a Montpeller i a París l' any 1840 i el 1843 se'n va fer una versió castellana.

 Un any abans, el 1838, Chopin i Sand varen realitzar el seu famós viatge a Mallorca i la seva estada a Valldemossa. George Sand no es proposava escriure sobre el seu viatge, però esperonada per l' aparició de l'edició de Laurens, va redactar el seu llibre. La primera edició d'aquesta obra es fa a París el 1841. A la biblioteca digital, Hathi Trust, podeu consultar el llibre de Laurens amb les 55 litografies.

Castell de Bellver
Interior de Bellver
Porta de Santa Margalida
Oratori del Sant Spulcre
Mercat de Sant Antoni
Ajuntament
Molins del Molinar 
Llonja
Interior de la Llonja
Interior del claustre de Sant  Francesc
Interior del claustre de Sant  Francesc
Portal de la Seu
Interior de la Seu
La Seu vista des del desaparegut convent de Sant Domingo
Banys àrabs
Porta des Camp i església del Socors
Diversos mallorquins i mallorquines
 
Encara que hi ha una descripció en francès de cada una de les litografies (36 i 37), no he pogut identificar completament aquests dibuixos.
 
 
Vue prise sur les mêmes remparts, près de l'Hospice
des pauvres, et de l'église de l'Hôpital-génèral dont on voit l'apside.
 
 

 Vue prise sur la plate-forte du rempart "dePalma, près de l'église de la Miséricorde, construite à l'extrémité de la Rambla. Le premier plan est garni d'aloès, très-abondants dans cette partie de rempart. Au-delà de l'aquéduc se trouvent des jardins plantés de palmiers, de figuiers et d'orangers. On aperçoit au-dessous du grand clocher de la Miséricorde , celui de la paroisse Saint-Nicolas ; au dernier plan, la cathédrale, et à côté, la tour carrée où existait naguère l'horloge dite Baléarique.

Comentaris

 1. Re: Souvenirs d'un voyage d'art à l'île de Majorque (1839)

  Muy bien. Lo he encontrado esta tarde y me parece mentira que no pueda bajarse sin registrarse. Está digitalizado por Google (books.google.com/books?id=XKSCAAAAIAAJ&hl=es&source=gbs_similarbooks ), pero no lo muestra. No entiendo qué debe pasar con este libro.

  Fabián | 08/08/2011, 20:08
 2. Re: Souvenirs d'un voyage d'art à l'île de Majorque (1839)

  Buena entrada y enlaces. La verdad es que he cogido algunas de estas imagenes para mi archivo, ya que creo que son las primeras que hay que nos muestran la isla. ¿sabes si aquí en Palma se puede ver y ojear este libro en alguna biblioteca?
  Saludos!

  lorenzo | 09/08/2011, 20:52
 3. Re: Souvenirs d'un voyage d'art à l'île de Majorque (1839)

  Fabian: Tampoco entiendo lo del Google Books, ni que se pueda bajar

  Lorenzo: en un post de Alta Mar sobre el mismo libro, dice que se puede consultar en la Misericordia

  fabian.balearweb.net/post/57979

  Jaume | 10/08/2011, 05:59
 4. Re: Souvenirs d'un voyage d'art à l'île de Majorque (1839)

  AH! Vale gracias, lo mirare.

  lorenzo | 11/08/2011, 19:04
Afegeix un comentari
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS