Administrar

Obrint finestres a la hist˛ria

La "garza mallorquina" del Reial Gabinet d'Hist˛ria Natural de Madrid

jamasca66 | 15 Octubre, 2010 05:45 | latafanera.cat meneame.net facebook.com twitter.com

Juntament amb el Reial Jardí Botànic i l'Observatori Astronòmic, el Reial Gabinet d'Història Natural constituia un dels projectes emblemàtics del Madrid científic il.lustrat. El Reial Gabinet es va obrir al públic el 1776, amb una col.lecció d'objectes rars i curiosos dels tres regnes de la natura, així com llibres, estampes i col.leccions de caràcter arqueològic, etnogràfic i pictòric, provinents de diferents parts del món. A 1815, passa a denominar-se Reial Museu de Ciències Naturals. Actualment l'edifici alberga el Museu del Prado.

Entre els llibres d'aquest Gabinet d'Història Natural, a la Biblioteca Nacional Hispànica he trobat un llibre interessant i que es diu " Coleccion de laminas que representan los animales y monstruos del Real Gabinete de Historia Natural de Madrid, con una descripcion individual de cada uno" i que va ser publicat entre 1784-86. Aquest llibre, il·lustrat amb belles làmines a calor, ens descriu espècies exòtiques o pròpies del país, com ocells, mamífers, peixos, rèptils i que es troben en el Gabinet. També descriu allò que ells anomenaven "monstruos", en realitat no eren més que animals amb alguna anomalia, com tenir un sol ull, una cama extra, dues cues, etc.

Entre les làmines d'aquest llibre, he trobat el que ells anomenen: "Garza de Mallorca". A part d'una descripció de les característiques de l'ocell, també diuen una cosa que m'ha deixat intrigat "Si se cogen los pollueios chicos, y se crian domésticos, hacen varios juguetes, y son muy dóciles para aprender qualquiera monería, que se les enseña ; y así acostumbran a hacerlo los Mahoneses y Mallorquines que las crian". 

Actualització 

Gràcies a Biel Perelló he sabut que és una Grua damisel·la (Anthopoides virgo)

 

 Font | Biblioteca Digital Hispánica

Comentaris

Afegeix un comentari
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS