Administrar

Obrint finestres a la hist˛ria

Una guia de mapes Michelin per anar a la Guerra Civil

jamasca66 | 10 Novembre, 2010 17:53 | latafanera.cat meneame.net facebook.com twitter.com

L'Institut Català de Cartografia té una secció amb els seus llibres digitalitzats. La majoria d'ells són molt interessants i els podem descarregar en format PDF. Entre els diversos llibres, n'hi va haver un que em va cridar l'atenció: "Els mapes en la Guerra Civil espanyola (1936-1939)". Fullejant el llibre vaig llegir el següent paràgraf:

"Les columnes de milicians anarquistes que van partir de Barcelona a finals de juliol de 1936 a la conquesta de Saragossa ho van fer amb una manca d'informació cartogràfica gairebé absoluta. Jordi Arquer, un dels dirigents del Partit Obrer d'Unificació Marxista (POUM) que formava part d'aquestes columnes, ha explicat que "ni tan sols teníem mapes, i no em refereixo a mapes militars, sinó a un simple mapa Michelin de carreteres ". Aquesta mancança no era exclusiva dels milicians del front de Aragó. L'historiador britànic Antony Beevor esmenta diverses vegades com les Brigades Internacionals destinades al front de Madrid a finals de 1936 "no tenien informació secreta sobre l'enemic. No tenien ni mapes, ni brúixoles i anaven donant tombs amb risc d'emprendre entre si". Aquesta situació va canviar a principis de 1937 quan el conflicte ja havia convertit en una guerra de grans proporcions i els militars republicans eren ja plenament conscients que per guanyar calia disposar de bons mapes militars"

Cercant a la cartoteca digital de l'Institut Cartogràfic de Catalunya he trobat aquesta guia de mapes Michelin. Aquests mapes van ser el principal instrument cartogràfic utilitzat per ambdós bàndols durant els primers mesos de la guerra.  Són uns mapes de carreteres d'Espanya a escala 1:400 000. Imprès a París al juny de 1926.  El coronel d'Estat Major republicà Vicenç Guarner va definir aquest període com el de "l'estratègia del Mapa Michelin".


Comentaris

Afegeix un comentari
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS