Administrar

Obrint finestres a la hist˛ria

Buffalo Bill i Mallorca

jamasca66 | 19 Desembre, 2010 18:34 | latafanera.cat meneame.net facebook.com twitter.com

A primera vista pareix que William F. Cody, conegut popularment com Buffalo Bill, no ha de tenir res a veure amb Mallorca. O això és el que jo pensava, però encara que sembli mentida, sí que hi ha certa relació, tangencial i una mica agafada amb pinces, però l'hi ha. (Si de petit m'haguessin dit que Bufallo Bill va estar a Mallorca, hagues flipat. Amb aquests antecedents és "facil" trobar la relació d'aquest personatge mític amb l'illa.)

Resulta que Buffalo Bill, a fi d'explotar la seva fama va muntar un espectacle propi:el "Buffalo Bill's Wild West Show". Amb aquest xou va recórrer Estats Units i Europa a finals del segle XIX.

A finals del segle XIX, va visitar una única vegada Espanya, i en lloc d'anar a la capital, va decidir anar a Barcelona. Concretament va arribar a Barcelona el 18 de desembre de 1889, avui fa exactament fa 121 anys. Va muntar el seu xou en un gran descampat entre els carrers Aribau i Muntaner, per sota de la Diagonal. Durant cinc setmanes, va oferir, per una pesseta, el seu espectacle d'indis i cowboys. La visita de Buffalo Bill a Barcelona ha generat una sèrie d'històries apòcrifes al llarg dels anys, la desaparició de nines suposadament raptades i menjades pels indis o la mort per còlera o grip un grup d'indis.

Del xou, se'n va parlar molt a la premsa, però, per diversos motius, no va tenir l'èxit esperat. Els motius de la poca afluència de públic van ser varis: la pluja i la grip. L'espectacle era a l'aire lliure i el fet que plogues, va deslluir el xou. Per altra banda, en aquell moment es va declarar una epidèmia de grip, que va matar molta gent, i l'Ajuntament va desaconsellar les aglomeracions.

I aquí és on intervé Mallorca. Resulta que la història més completada i documentada d'aquesta poc coneguda estada la va publicar una editorial mallorquina, José J. de Olañeta, a l'any 1998. Es titul·la "Aquell hivern. L'espectacle de Buffalo Bill a Barcelona" i va ser escrita per l'investigador català Jordi Marill Escudé. Sobre aquesta visita a Barcelona també s'ha publicat recentment una novel.la "Barcelona Far West" escrita per Jordi Solé i que recrea aquella llegendària visita i converteix l'heroi en el centre d'una trama policíaca.

Vos deix també els enllaços d'alguns diaris per veure com es va viure la notícia. A la Ilustración Artistica de Barcelona, podem llegir la història de l'estada de Bill i veure la il·lustració que teniu a continuació 

A l'Esquella de la Torratxa també podeu llegir la notícia sobre l'espectacle de Buffalo Bill. Finalment a la magnífica hemeroteca de La Vanguardia podeu trobar la referencia a aquest fet (1 i 2).

Fonts: Espai Internet i Ya está el listo que todo lo sabe 

Comentaris

  1. BUFFALO BILL A BARCELONA

    Els dos vaixells que varen portar la gent de Marsella a Barcelona el 18/12/1889, vapor "PALMA" i se la van emportar a NÓpols el 22/1/1890, vapor "BELLVER" pertanyien a una companyia Mallorquina de transport marÝtim i tenien base a Mallorca. Potser si varen aturar de camÝ a Napols

    JORDI MARILL | 25/01/2011, 13:38
  2. Re: Buffalo Bill i Mallorca

    Moltes grÓcies Jordi. GrÓcies per enriquir l'apunt amb el teu comentari. M'has descobert una nova relaciˇ de Buffalo Bill amb Mallorca :)

    Jaume | 25/01/2011, 18:02
Afegeix un comentari
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS