Administrar

Obrint finestres a la histÚria

Isabel II i el seu viatge a les Balears de 1860

jamasca66 | 29 Desembre, 2010 18:57 | latafanera.cat meneame.net facebook.com twitter.com

Un dels pocs records que queda a Palma de la visita de la reina Isabel II és la plaça de la Reina, nom degut a un monument d'aquesta monarca que hi havia en aquest lloc. Durant el seu regnat (1833-1868), Isabel II va visitar oficialment diversos llocs d'Espanya, i entre ells es pot esmentar el viatge que va fer a Mallorca a l'any 1860. Aquesta visita formava part d'un viatge més ampli i que recorria Aragó, Alacant, Barcelona i Menorca. La visita reial arribà a Palma el 12 de setembre de 1860.

A Isabel II, l'acompanyava el seu marit (Francisco de Asís de Borbon) i família. Per millorar la seva imatge en un país ple de problemes, la casa reial tenia el seu fotògraf oficial, Charles Clifford, (1819-1863)i que també els acompanyava durant els seus viatge. En aquests periples, es prenien fotos de les ciutats engalanades per acollir la comitiva reial, testimoniant l'afecte del poble. Es va emprar un equip de treball format per tres professionals: el corresponsal gràfic, l'artista de gabinet i el gravador. Així, les fotografies van inspirar les litografies que van il · lustrar cròniques oficials, fullets, llibres commemoratius ...

Al web del Ministeri de Cultura podeu gaudir d'aquestes litografies.

Arco del triunfo levantado en el arrabal de Santa Catalina (Palma
de Mallorca. Font
 
Alcázar de Mallorca, donde pernoctó la soberana en su visita a Palma. Font
 
Entrada de Isabel II en Palma de Mallorca y arco triunfal del ayuntamiento. Font
 
A la Biblioteca Digital Hispànica podeu llegir els diversos llibres de l'època que es varen publicar sobre els seus viatges. Entre ells podeu consultar el que va fer a les Balears: Crónica del viaje de sus Majestades y Altezas Reales a las Islas Baleares, Cataluña y Aragon, en 1860, de Antonio Flores. D'aquest llibre ha extret aquestes imatges.

Durant la revolució de 1868 o La Gloriosa, l'1 d'octubre es va enderrocar l'estàtua de la reina. Al web Ixent, he trobat un text escrit per Bartolomé Pasqual que descriu aquest fet:

"Inmediatamente de recibida la noticia del pronunciamiento de Barcelona, corrieron a apedrear el monumento de la Reina, ensuciándolo todo y mutilándolo atrozmente, rompiendo estatuas y esculturas. A las diez de la noche, después de pasada un poco la tormenta, fui a ver el destrozo, y me constristé sobremanera. Vi la Reina sin corona, cetro, nariz ni manos, la cara tiznada, una cuerda atada al cuello y una porción de chiquillos y bargantells, que tiraban de la cuerda, para derribarla. Al día siguiente los chiquillos lograron arrancar la cabeza de la Reina y la pasearon arrastrando por odo Palma; mira si eran niños, que los más al arrastrarla, gritaban ¡viva la Reina!"

Font: Ixent

Comentaris

Afegeix un comentari
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS